Er bilen klar til vinteren?

Tag vare på bilen. Her er en tjekliste før vinteren.

Pludselig er vinteren over os med is, sne og kulde – igen.

Slidte dæk, fladt batteri og beskadigede vinduesviskere er aldrig sjovt. I værste fald kan det få alvorlige konsekvenser. Så kan det være for sent at fortryde.

Den bedste investering i en god bil er selvfølgelig en garage. Når bilen har en varm rede, når den er parkeret derhjemme. En god garage er en god investering i sin ejendom. Garagen kan frigive mange værdifulde kvadratmeter i dit hjem.

Og en kvadratmeter garage koster en brøkdel af tilsvarende boligområde. Det tager heller ikke så lang tid at få det på plads.

Bestiller du din garage nu, og sagsbehandlingen i kommunen kører normalt, har du garagen på plads inden jul.

Har du allerede en garage, er der meget andet, der kan gøres for at bilen i stedet. Vi har lavet en tjekliste, som gør det lettere at forberede dig til vinteren. Tjek din bil nu, før det er for sent. Det meste kan du selv gøre. Til nogle af punkterne, kræves der korrekt udstyr, for eksempelvis til at måle ladningen på batteriet, kølervæske, bremsning og udstyr til justering af lygterne.

Her er 12 tjekpunkter før vinteren rigtigt kommer.

1. Lys

God belysning handler om at se og blive set. Kontroller, at alle lygterne virker, af hensyn til din egen og andres sikkerhed. Bremselys kan tjekkes ved at bakke op mod fx en butiksrode, og se på reflektionen i bagspejlet af din bil, eller få en ven til at hjælpe dig.

2. Vinterdæk

Vinterdæk skal have mindst 3 millimeter slidbane. Vi anbefaler 5 mm. Et par helt nye vinterdæk vil være at foretrække, da ældre gummidæk bliver hårdere, og derved ikke ligeså nyttige.

3. Vask bilen

Jo oftere du vasker bilen, jo nemmere er det, at holde den ren. Det handler om hygiejne og trivsel, men også om sikkerhed. En beskidt forrude kan være direkte farlig, når vintersolen står lavt eller når du bliver ramt af modkørendes lys, da en beskidt forrude vil blive svær at se igennem når den er oplyst. Vask både karosseriet og undervognen. Forurening og vejsalt slider meget på bilen. Så det kan være en god ide at vælge sæsonvask.

4. Smør låse og hængsler

Låseolie forhindrer at nøglehullet fryser til. Brug kun låsespray når det er nødvendigt. Sprayen fjerner nemlig fedtet, som bilfabrikanten bruger.

5. Brug silikonstift

I kulden kan dørlister og bagasjeluke fryse til. Smør derfor med silikonstifter med jevne mellomrom, særlig etter en bilvask.

6. Tjek motorolien

Er motorolie tynd nok til lave temperaturer? Læs vejledningen på olien du bruger. Bemærk, at motoren skal være kold før du får den mest præcise måling. Tjek også instruktionsbogen om, hvor ofte motorolien bør skiftes.

7. Pollenfilter

Dårligt pollenfilter giver ringe varme i varmeanlægget. Derfor bør du udskifte pollenfilteret i bilen årligt.

8. Vinduesviskere

Vinduesviskernes gummi bliver hårdere i kulden, og nogen gange fryser de fast. Det er derfor ekstra vigtigt at udskifte disse jævnligt og specielt før vinteren kommer. Gode vinduesviskere er en god investering i sikkerhed.

9. Frostvæske

I værste fald kan bilradiatoren fryse til og sprække. Kontakt et værksted eller tankstation. Her kan de måle frostvæsken i din bil og vurdere, om den kan modstå lave nok temperaturer.

10. Tjek batteriet

Er batteriet over fem år, bør du tjekke det med jævne mellemrum. Et ældre batteri er mere tilbøjelige til problemer, når det er koldt. Kontrollér, at klemmerne på polerne er rene og at de sidder godt fast. Vask dem med varmt sæbevand og smør polskoene med vaseline og syrefri fedt. Mål væskeniveauet og syre.

11. Is-skraber

Det selvfølgelig vigtigt, at du skraber vinduerne frie for is og sne, før du kører – men det er også vigtigt at skrabe sine lygter frie for is og sne. Hvis man underlader dette, kan man få en bøde, og så er det ikke mindst farligt.

12. Garager

Med bilen i garagen, undgår du selvfølgelig is og sne på bilen. Men også garagen kræver noget vedligeholdelse. Du skal smøre fjedrene og eventuelt hjul til porten med tynd smøreolie (sprayflaske anbefales).

Hvis du ikke har garage, er den ikke så kompliceret at bygge som så mange tror. Hvis du vælger en garage lavet i elementer eller som byggesæt (forskåret/precut), er det så enkelt, at mange mennesker vælger at gøre det selv. Andre vil have garagen færdigmonteret.

Igland Garagen kan hjælpe dig med at finde den rigtige garage. På iglandgaragen.dk finder du det største udvalg af garager og Igland Garagen har mange dygtige mennesker, som vil hjælpe dig med at finde en garage du vil være tilfreds med.

Måske får din bil en lun hule for vinteren, allerede i år?